پزشکان واژه سقط جنین دیررس را به شرایطی اطلاق می کنند که جنین پس از 12 هفتگی و تا قبل از  هفته 24 بارداری از بین می رود.
 
سقط جنین دیررس

چه عواملی باعث سقط جنین دیررس می شود؟

در حالیکه سقط جنین در سه ماهه اول بیشتر ناشی از مشکلات کوروموزومی جنین است اما سقط های دیررس معمولا به دلیل مشکلات بهداشتی و بیماری های مادر اتفاق می افتد. احتمال این نوع از سقط جنین خیلی بالا نیست و در واقع از هر 100 بارداری فقط یک مورد در سه ماهه دوم و به صورت دیررس سقط می شود. 
 
 

10 عامل مهم سقط جنین دیررس

از جمله عوامل موثر با سقط جنین دیررس می توان به موارد زیر اشاره کرد:
 
1. مشکلات رحمی از جمله غیر طبیعی بودن رحم، فیبروئید و یا ضعف دهانه رحم. 
 
2. بیماری هایی که خون و شکل سلول های خونی را تحت الشعاع قرار می دهد از جمله کم خونی داسی شکل. 
 
3. بیماری های هورمونی از جمله دیابت یا اختلالات تیروئیدی از جمله کم کاری یا پرکاری تیروئید. اگر این بیماری ها پیش از حاملگی یا در زمان حاملگی کنترل شوند، خطر سقط جنین را افزایش نمی دهند. 
 
4. عفونت های باکتریایی که می توانند از جفت عبور کنند. لیستریوز یکی از این عفونت های باکتریایی است که به دلیل مسمومیت غذایی اتفاق می افتد. توکسوپلاسموز نیز که به دلیل تماس با مدفوع گربه یا خوردن گوشت نپخته اتفاق می افتد نیز از دیگر دلایل سقط دیررس است. البته هر دو این موارد به ندرت اتفاق می افتد و جلوگیری از آنها نیز بسیار آسان است. 
 
5. عفونت های ویروسی، مانند سرخجه یا عفونتی که می تواند منجر به تب بالا شود. البته وقتی باردار می شوید از نظر ایمنی به ویروس روبلا مورد بررسی قرار می گیرد و بد نیست بدانید که اکثر خانم ها در برابر این ویروس مقاومند چون یا پیش از این دچار سرخجه شده اند و یا واکسنش را زده اند.
 
6. عفونت های واژن از جمله عفونت های باکتریایی و یا آلودگی بسیار نادر به استرپتوکوک گروه B. البته این احتمال بسیار نادر است ولی به هر حال ممکن است عفونت از طریق واژن خود را به رحم برساند و باعث سقط جنین دیررس شود. 
 
7. هر بیماری جدی سیستم قلب و گردش خون، کبد یا کلیه ها نیز می تواند منجر به سقط جنین در اواخر بارداری شود.
 
8. عوامل دیگری هم وجود دارد که ممکن است منجر به سقط جنین است که می تواند به سقط جنین دیررس شوند.  مثلا گاهی اوقات، پدر و مادر می خواهند تا آنجا که ممکن است در مورد نوزاد خود و وضعیتی که در رحم دارد، بدانند و به این منظور بخواهند تست chorionic villus یا همان (CVS) را انجام دهند. این آزمون معمولا در شرایطی توصیه می شود که قرار است جنین از نظر ابتلا به سندرم داون بررسی شود. اما در موارد معدودی ممکن است منجر به سقط جنین گردد به طوری که از هر 50 مورد (CVS)که انجام می شود، یک مورد ممکن است منجر به سقط گردد.
 
9. مشکلاتی که در فرایند رشد جنین پیش می آید نیز ممکن است منجر به سقط دیررس شود. این حالت در مواردی که جنین دچار سندروم اداورد یا پاتو است دیده می شود و ناشی از اختلالات کروموزومی موقع تقسیمات سلولی است.
 
10. در صورتی که مادر دو قلو آن هم از نوع همسانش را باردار باشد نیز ممکن است احتمال سقط جنین برایش کمی بیشتر شود. البته لازم نیست نگران باشید چون وقتی دو قلو حامله اید توجه و مراقبت های تیم پزشکی هم برای شما بیشتر می شود و در صورت لوزم بیشتر اسکن می شوید تا مطمئن شویم که خطر سقط جنین شما را تهدید نمی کند. 
 

از کجا بفهمم که دچار سقط جنین دیررس شدم؟

بارزترین علائم سقط جنین دیررس دردها و کرامپ های شبه زایمان و خون ریزی است. خونی که در این موقعیت از بدن شما خارج می شود غلیظ بوده و حالت لخته لخته است. علاوه بر این ممکن است کیسه آبتان پاره شده و یا دیگر نتوانید هیچ گونه حرکتی از جنین در رحمتان احساس کنید. 
گاهی اوقات هم هیچ علامت هشدار دهنده ای وجود ندارد و سقط جنین در طول ویزیت یا سونوگرافی مشخص می شود. در این حالت خبر سقط برای مادر یک شوک بزرگ است چون هیچ ایده از اتفاقاتی که در داخل بدنش در حال رخ دادن است ندارد.
در شرایط سقط دیررس زایمان باید به صورتی مصنوعی صورت گیرد و این مستلزم رفتن شما به بیمارستان است. برای القای زایمان داروهایی به صورت خوراکی یا واژینال به شما داده می شود تا حالت زایمان را برایتان به وجود بیاورد. 
 
 

بدن پس از سقط جنین دیررس چطور بهبود می یابد؟

در چند هفته اول، بعضی از خانم هایی که دچار سقط دیررس شده اند ممکن است خونریزی واژینال و دردهایی شبیه درد دوران قاعدگی داشته باشند. معمولا خون ریزی به مرور کم می شود. اما اگر خونریزی شدید یا دردها بدتر شد و یا از واژنتان بوی نامطبوعی استشمام می کردید، به پزشک مراجعه کنید چون ممکن است دچار عفونت باشید.
تغییرات بدنی در این دوران هم غیرطبیعی نیست. مثلا ممکن است پس از سقط جنین دیررس متوجه شوید که سینه هایتان شیر تولید می کند که  طی چند هفته بعد از سقط به صورت خود به خود خشک شده یا با دادن دارو کنترل می شود. 
البته استفاده از داروهایی مانند پاراستامول یا ایبوپروفن یا کمپرس سرد و دوش گرم در کاهش درد سینه موثر است. برای جذب شیر می توانید از پدهای شیردهی هم استفاده کنید.  
 
 
منبع: نی نی بان